Bowling

Η βασική ιδέα του παιχνιδιού είναι τόσο παλιά όσο και ο τροχός. Η πέτρα – σφαίρα – μπάλα, που ριχνόταν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση για να φτάσει συγκεκριμένο στόχο, αποτέλεσε ανάγκη επιβίωσης στην αρχή για να καταλήξει σε ευχάριστη ενασχόληση αργότερα.

Διάφορες παραλλαγές έχουν ανακαλυφθεί ανά τους αιώνες σε πολλά σημεία της γης. Στα χρόνια του Καίσαρα, οι κάτοικοι των Άλπεων έπαιζαν μια πρώιμη εκδοχή του παιχνιδιού.

Πλέον το Bowling έχει πάρει τη θέση του στην παγκόσμια αθλητική οικογένεια και παίζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε πάνω από 90 χώρες του κόσμου. Έχει αναγνωριστεί ως άθλημα αθλητικής δεξιοτεχνίας, από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και είναι στον κατάλογο των υπό ένταξη αθλημάτων, στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιάδων.

Στην αρχή της νέας χιλιετίας το άθλημα του Bowling με τόσο μεγάλο παρελθόν δείχνει να έχει ακόμα μεγαλύτερο μέλλον!

Πώς παίζεται το Bowling

Το Bowling παίζεται σε ειδικά διαμορφωμένους διαδρόμους, μήκους 24 μέτρων, από ξύλινη επιφάνεια συγκεκριμένων προδιαγραφών. Ο παίκτης από τη μία άκρη του διαδρόμου, αφήνει τη μπάλα να κυλήσει στην άκρη όπου είναι τοποθετημένες, σε ειδικό σχηματισμό οι κορίνες. Στόχος σου είναι να κερδίζεις πόντους, ρίχνοντας κάτω όσο περισσότερες κορίνες (pins) μπορείς.

Βασικοί κανόνες

  • Να είσαι έτοιμος όταν πλησιάζει η σειρά σου να παίξεις.
  • Να θυμάσαι ότι ο παίκτης στα δεξιά σου έχει πάντα προτεραιότητα.
  • Αν ένας παίκτης στ’ αριστερά έχει πάρει τη μπάλα πριν από σένα, άφησε τον να ρίξει πρώτος.
  • Να παραμένεις πάντα στο χώρο που δικαιούσαι. Όταν η μπάλα χτυπήσει τις κορίνες, τότε πηγαίνεις ακριβώς πίσω από το χώρο προσέγγισης.
  • Περιμένουμε πάντα το μηχάνημα να στήσει τις κορίνες και μετά κάνουμε τη βολή μας.
  • Βεβαιώσου ότι φοράς τα σωστά παπούτσια και μην παίρνεις φαγητό, ποτό και τσιγάρο στο διάδρομο.
  • Δεν ενοχλείς ποτέ κανένα παίκτη, που έχει πάρει τη θέση του και είναι έτοιμος να ρίξει.
  • Να στέκεσαι πάντα πίσω από τη γραμμή foul.

Σωστή στάση του σώματος

Ξεκινάς από την πρώτη γραμμή κάνοντας 4.5 κανονικά βήματα, έχοντας τις κορίνες πίσω σου. Γυρνάς προς τις κορίνες και ευθυγραμμίζεις το ένα σου πόδι, με ένα από τα σημεία προσέγγισης. Προτίμησε το κεντρικό ή αυτό δεξιά. Το αριστερό πόδι ελάχιστα μπροστά. Και τα δύο πόδια βλέπουν ευθεία μπροστά, άφησε όμως απόσταση 10 – 15 εκ. ανάμεσα τους. Λύγισε σταθερά τη μέση καθώς πλησιάζεις. Να στέκεσαι πάντα στο ίδιο σημείο όταν ρίχνεις τη μπάλα, μη μετακινείσαι. Αν είσαι αριστερόχειρας απλά αντιστρέφεις τη διαδικασία.

Κράτημα της μπάλας

Κρατάς τη μπάλα με τα δύο χέρια. Ο αντίχειρας και τα δύο μεσαία δάχτυλα πάνε μέσα στις τρύπες. Οι άκρες των μικρών δακτύλων αγγίζουν τη μπάλα. Οι αγκώνες ακουμπούν το κορμί. Οι γοφοί και οι ώμοι πρέπει να είναι ακριβώς απέναντι από το στόχο, όχι σε γωνία. Τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα μπροστά. Είσαι έτοιμος για το πρώτο σου strike;

Η βαθμολογία

Ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι αποτελείται από 10 γύρους. Σε κάθε γύρο έχεις 2 ευκαιρίες να ρίξεις. Αν κάνεις strike, τελειώνει ο γύρος σου και ξεκινά ο επόμενος παίκτης. Αν κάνεις spare στον 10ο γύρο, δικαιούσαι να ρίξεις άλλη μια φορά. Αν κάνεις strike στον 10ο γύρο, δικαιούσαι να ρίξεις άλλες δυο φορές.
Bowling City

Αποδράστε μαζί μας !